fbpx

A jelenlegi gazdasági környezet elemzése alapján az elkövetkező egy évben akár 10%-os lakásár drágulás is bekövetkezhet. Mivel a statisztikák szerint itthon nagyjából minden második vásárló lakáshitelt is igényel, így szerencsésebb lehet már most elkezdeni a tervezést, vagy éppen belevágni egy ingatlanvételbe.

Hogy pontosan mi is a megfelelő időpont erre? Ezt nagyon nehéz megjósolni, nem lehet egy egyszerű választ adni a kérdésre. Egy biztos, a lakás- és hitelpiac helyzete számos tényezőtől függ, amit érdemes átgondolni:

  • A nagyobb, népszerűbb településeken várhatóan 3-5%-al magasabb összeget kell kifizetni egy év múlva.
  • A mostani kedvező kamatkörnyezet változóban van, mert elemzések szerint kb. 1% emelkedéssel is számolni lehet a jövőben.

Mit tehetsz azért, hogy bebiztosítsd magad az emelkedésekkel szemben?

  1. Most kell még ingatlant vásárolni

Bár mindig azt javasoljuk az ügyfeleknek, hogy egy lakásvétel nem 1-2 perces művelet, mindig fontos előre megtervezni mit, hol, hogyan szeretne megvalósítani, mégis most érdemes lehet gyorsan cselekedni. Elsőként alá kell írni az adásvételi szerződést, majd a bankban már indítható is a lakáskölcsön igénylés. Ez gyakorlatilag a legbiztosabb módja annak, ha valaki szeretné kivédeni a jövőbeni emelkedéseket. Így már nem áll fenn annak a kockázata, hogy magas kamatokkal vagy lakásárakkal találkozol, hiszen a jelenlegi kedvező árazással jutsz hozzá új otthonodhoz.

2. Előszerződés vagy szándéknyilatkozat

Ez egy igen jó módszer arra, ha a lakás árát szeretnéd változatlanná tenni. Itt a vételárból valamekkora összeget már előre ki kell fizetni, ami megfelelő biztosítékot nyújt mind az eladó, mind a vevő részére, ha ezt foglalóként teszik bele a szerződésbe.

Fontos: ha a vevő hibájából az adásvétel valamilyen oknál fogva nem jön létre, akkor a foglaló összege nem jár vissza, de ha a másik fél lép vissza, akkor ő a dupláját fizeti ki a vásárlónak.

Gyakran alkalmazzák ezt a módszert akkor, ha a kinézett ingatlanra jelen állapota miatt még hitel nem igényelhető. Például, mert félig készült el, és bajos lenne az értékbecslőnek aktuális értéken felmérni azt. Ebben az esetben fél sikerrel jársz, hiszen a kedvező lakásárat megvédted, viszont még mindig meg van az esély arra, hogy a lakáshitelt már magasabb kamaton kapod meg.

3. Hitel előminősítés

A legtöbb bank ma már partner abban, hogy még mielőtt bármilyen ingatlan vételi szándék és folyamat elindul, megvizsgálja mekkora hitelre vagy jogosult. (Ez nem egy 100%-os eredmény, hiszen a lakásról gyakorlatilag nincs még sok információ, így azt nem tudják megállapítani, hogy megfelelő értékű vagy állapotú.)

Van olyan pénzintézet, aki egy un. hitelígérvényt is kiállít az aktuális kamatokkal és kedvezményekkel. Ezért, ha a későbbiekben kötöd meg az adásvételi szerződést ez biztosítja azt, hogy a korábban érvényben levő kondíciókkal vedd fel a kölcsönt, vagyis a kamat ilyenformán fix lesz. Általában 3-6 hónapra érvényes egy ilyen dokumentum.

A fenti tippek a jelenlegi adatok alapján kerültek összeállításra, viszont mindig felbukkanhatnak nem várt események a gazdaságban, így teljes biztonsággal nem jelenthetjük ki sem az árak emelkedést, sem a csökkenését. Mielőtt bele fogsz egy komolyabb lakás keresésbe feltétlen kérd egy szakértő tanácsát, hogy minél pontosabb képet kapj a lehetőségeidről.

Hozd ki Te is a legtöbbet otthonodból! Keress meg nyugodtan, és elkészítem a legjobb, személyre szabott ajánlatot!

Oszd meg Facebook-on!

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal is!