fbpx

Babaváró hitel – Legfontosabb tudnivalók a kölcsön igénylése előtt

Babaváró hitel 2019. július 1-je óta érhető el a hazai hitelpiacon, amely azóta is töretlen népszerűségnek örvend a fiatal házaspárok körében. Nem véletlen, hiszen egy olyan szabad felhasználású, fedezet nélkül igényelhető kölcsönről van szó, amely kamatmentesen fizethető vissza. Jelenleg 2022. december 31-ig érhető el, ezért érdemes minél hamarabb megismernetek a feltételeit és kihasználnotok a kedvezményeket.

Milyen elvárásoknak kell megfelelnetek? Hogyan indíthatjátok el a Babaváró hitel igénylését? Ebben cikkben választ kaptok ezekre a kérdésekre is. Olvassátok el tájékoztatóinkat, hogy Ti is megismerjétek ezt a remek lehetőséget.

1.  Hogyan juthattok kamattámogatáshoz?

 • Babaváró hitel kamattámogatását úgy tudjátok igénybe venni, ha a szerződéskötést követő 5 éven belül gyermeket vállaltok. Ekkor a megigényelt kölcsönösszeg, amely maximum 10 millió forint lehet, mentesül a kamatfizetés alól. Fontos, a kedvezmény a megszületendő utódra vonatkozik, sajnos meglévő gyermek esetén a kölcsön kedvezményei nem érvényesíthetők. 

2.  Milyen szempontok alapján lesztek jogosultak?

 • Babaváró hitel alapfeltétele, hogy pároddal házasságban kell élnetek, amit a házassági anyakönyvi kivonat benyújtásával tudtok igazolni.
 • Az életkort tekintve a pár női tagjának a kora számít, így a feleségnek 18 és 41 év között kell lennie. Itt érdemes megjegyezni, hogy bankonként az alsó korhatár meghatározása eltérő lehet, van, ahol a 23-dik életévet betöltött személyek lehetnek csak igénylők.
 • A hitel igénylése során vizsgálni fogják, rendelkeztek-e állandó, magyarországi lakcímmel.
 • A jogosultság legfontosabb része a 3 éves társadalombiztosítási jogviszony (OEP) igazolása. Amennyiben nem vagytok ebben biztosak, érdemes első körben ezeket az információkat kikérni az illetékes szervtől. Sajnos ennek hiányában a Babaváró hitel kérelmetek elutasításra fog kerülni.
 • Magánokirati formában, büntető jogi felelősségetek tudtával a hitelkérelem részeként nyilatkozatot kell tenni arról, hogy büntetlen előéletűek és köztartozásmentesek vagytok.

3.  Hogyan zajlik a hitelbírálat?

 • Babaváró hitel igénylését a bank felé kell benyújtanotok, amelyet a rendelet szerint 10 munkanapon belül szükséges elbírálni. Esetleges hiánypótláskor ez az időtáv újraindul, amely picit kitolhatja a hitelfolyósítás dátumát, de optimális esetben gyorsan hozzá lehet jutni az összeghez.
 • Amennyiben elutasításra kerül az igényetek, mert a jogszabályi feltételeknek nem tesztek eleget, úgy a banki írásbeli értesítést követő 15 napon belül van lehetőség fellebbezni. Az erre vonatkozó kérvényt a járási hivatal felé szükséges benyújtani.
 • Az elutasítás azonban történhet, a bank hitelezési szabályai miatt is. Ebben az esetben érdemes szétnézni másik hitelintézetnél. Egy hiteles szakértő bevonása ilyenkor nagy segítséget jelent.

4.  Mit tartalmaz a kölcsönszerződés?

 • Babaváró hitel maximális összege 10 millió forint lehet.
 • 5 éves kamatperiódusú a kölcsön, futamideje 5-20 évig állítható be, ahol az első 5 évben a bank nem számol fel kamatot. Ennek letelte után vizsgálja meg, hogy jogosultak vagytok-e a kamattámogatásra, vagyis a vállalt gyermek megszületett-e. Lényeges tudni, amennyiben a gyermekvállalás nem teljesül, a felgyűlt kamatot egy összegben kell visszafizetnetek, és a futamidő hátralevő részére a havi törlesztőtök összege is megemelkedik a kamattal.
 • A törlesztőrészlet magába foglalja a kezességvállalási díjat, amely az éves tartozás 0,5 %-a. Így kezdésként, mindennel együtt kb. közel 50 000 Ft költségetek lesz.

5.  Hogyan kérhetitek a Babaváró hitel szüneteltetését?

 • A gyermekvállalás során 12. hetet betöltött magzat-, illetve a megszületett gyermek bejelentését követően van lehetőségetek 3 év szüneteltetést kérni a hitel fizetésében. Ezt már az igényléskor is jelezhetitek, elég hozzá a várandóssági kiskönyvet bemutatni.
 • Ez a lehetőség választható, a döntés a Ti kezetekben van, azonban azt szem előtt kell tartanotok, hogy a 3 év nincs benne az eredeti futamidő hosszában. Így 20 évről akár 23 évre, vagy még több időre is kitolódhat. 

6.  Milyen előnyökkel jár a további gyermekvállalás?

 • A Babaváró hitel kedvezménye nemcsak egy gyermek vállalásakor nyújt támogatást. Ha úgy határoztok, vállaltok még egy gyermeket, akkor a tartozás 30 %-a kerül elengedésre. Amennyiben egy harmadik gyermek is születik a kölcsön igénylését követően, úgy a teljes tartozás elengedésre kerül.
 • A második és a harmadik gyermek megszületésének időbeli korlátja nincsen, a vállalt futamidő alatt bármikor a világra jöhetnek.

Hozd ki Te is a legtöbbet a családalapításból! Keress meg nyugodtan, és elkészítem a legjobb, személyre szabott ajánlatot!

Maradtak benned kérdések? Szeretnél még több segítséget kapni? Van egy jó tapasztalatod vagy tanulságos történeted? Oszd meg velem!

Csatlakozz hozzám a közösségi hálón keresztül is:

https://bit.ly/2ZTwiSs

https://bit.ly/322bmeq

 

 

 

 

 

 

 

 

 

s.

Oszd meg Facebook-on!

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal is!