fbpx

Hasznos információk a szabad felhasználású hitelekről

Amikor valaki hitel felvételét tervezi, azt a legkülönfélébb okokból teszi. A sorozat korábbi cikkeiben kifejezetten a lakáscélú hitelekkel foglalkoztunk, ezért ebben az írásban szeretnénk bemutatni, milyen lehetőségeid vannak, ha nem akarod magad korlátok közé szorítani.

A két legnépszerű konstrukció ezen a területen a szabad felhasználású jelzáloghitel és a személyi kölcsön. Hogy pontosan melyiket érdemes választanod? Erre a kérdésre nagyon sok féle válasz adható, hiszen függ attól mire használod fel, mekkora összegre van szükséged, van-e lehetőséged fedezet biztosítására.

Olvasd el tanácsainkat, így neked is könnyebb lesz megtalálnod a legideálisabb formát.

Személyi kölcsön vagy szabad felhasználású jelzáloghitel – Melyiket, miért éri meg felvenni?

  1. Átfutási idő

Általánosságban elmondható, hogy a személyi kölcsön bírálati ideje optimális esetben kb. 2-3 munkanapot vesz igénybe. A kérelem benyújtását követően, viszonylag hamar a számládon lehet a kért hitelösszeg. A céljaid megvalósítása így jól tervezhetővé válik, és gyorsan kézzelfogható eredményeket tudsz elérni.

szabad felhasználású jelzáloghitel átfutási ideje kb. 1 hónap, ezért a célok megvalósítása nagyobb ütemezést kíván.

  1. Hitelösszeg

Van úgy, hogy olyan élethelyzetbe kerülsz, ahol csak egy kicsi hiányzik a boldoguláshoz. A személyi kölcsön egy kiváló megoldás arra az esetre, ha kisebb összegben gondolkodsz pl. pár százezer forintban. Gyakori eset, amikor egy autó meghibásodik és javításának költségei igen megterhelik a pénztárcát. Mivel sok ember szinte munkaeszközként használja, így számukra fontos, hogy a leghamarabb újra használható legyen a jármű. Egy ilyen váratlan kiadás esetén nagy segíts lehet egy személyi kölcsön.

Szabad felhasználású jelzáloghitel esetén a minimális hitelösszeg általában 1 millió forint felett van. Itt már az igényelt összeget nagyobb beruházásra is fel tudod használni. Hatalmas előnye, hogy a hitel futamideje rugalmasan variálható, akár 20-25 évre is beállítható. Ezért a törlesztőrészlet nagysága szabadabban alakítható az élethelyzetednek megfelelően.

  1. Ingatlanfedezet

személyi kölcsön fedezet nélkül vehető igénybe, így azoknak is esélye van kisebb-nagyobb összegek felvételére, akik jelenleg nem rendelkeznek ingatlannal, vagy nem szeretnék azt megterhelni. Ez a sajátosság nagyban megkönnyíti és felgyorsítja a hitel kifolyósítását.

Mivel a szabad felhasználású jelzáloghitelnél a magasabb összeg magasabb kockázatot jelent a bankok szempontjából, ezért itt kötelező bevonni ingatlanfedezetet. A legszerencsésebb helyzet, ha rendelkezel saját tulajdonú, tehermentes ingatlannal. A hitelkérelem beadását követően a bank egy értékbecslést fog megrendelni, és az így megállapított fedezeti érték erejéig van lehetőséged hitelt felvenni.

  1. Költségek

Amikor személyi kölcsönt igényelsz a legtöbb bank egy összeget fog felszámítani, ez pedig a folyósítási költség, ami egyszeri díj és általában a hitelösszeg 1%-át jelenti. Kamatozása fix, így nem kell attól tartanod, hogy váratlanul hatalmasat ugrik a törlesztőd.

szabad felhasználású jelzáloghitel esetén ezek a költségek akár a több tízezres nagyságrendet is elérhetik. A kölcsönöknél többféle kamatperiódus közül választhatsz, és egy jól megválasztott futamidővel még az emelkedő törlesztőrészleteket is kivédheted. Banki oldalról nézve a legelső lépésként az értékbecslői díjat szükséges kifizetned. Emellett szükséges lekérni egy tulajdoni lapot és térképmásolatot, plusz számolnod kell itt is a folyósítási költséggel. Pozitív hitelbírálatot követően a szerződést közjegyzői okiratba foglalják, és a jelzálogjogot bejegyzik a földhivatalba, melyeknek a költsége szintén az ügyfelet terheli.

Jó hír azonban a szabad felhasználású jelzáloghitel felvevők részére, hogy a bankok törekednek arra, minél nagyobb terhet vegyenek le az ügyfél válláról. Így sok helyen a felsorolt költségek teljesen, vagy részben elengedésre kerülnek. Ezzel kapcsolatban már a tervezéskor érdemes kikérni szakértő tanácsát.

+ 1 tipp – személyi kölcsön speciális felhasználása

személyi kölcsönt a leggyakrabban váratlan kiadások esetén igénylik, hiszen segítségével egyszerűen és gyorsan pénzhez lehet jutni. Van azonban egy nem megszokott felhasználási módja, ami nem más, mint az ingatlanvásárlás.

Gondolj csak bele? Pár nap alatt, ingatlanfedezet nélkül, hosszas ügyintézési procedúrákat kikerülve juthatsz otthonhoz. Abban az esetben érdemes ezt a lehetőséget megfontolnod, ha a hitelösszeged 10 millió forint alatt van. Egyes bankok ajánlatában a személyi kölcsön kamata csak kis mértékben tér el a jelzáloghitel kamattól. Hatékony megoldás, ha rövid távban gondolkodsz és lehetőséged van magasabb törlesztőrészletet vállalni.

Ez a lehetőség bár számos előnyt egyesít magában, – mint a gyorsaság, költségek, azonnali felhasználhatóság -, mégis van egy korlátja, ami megfontolásra ad okot: a futamidő. Sajnos a jelzáloghitelhez képest kevésbé rugalmas, maximum 8-10 év lehet, így azt érdemes tudatosítani, hogy a havi kiadásaid jelentősen megemelkedhetnek.

Hozd ki Te is a legtöbbet a hitelfelvételből! Keress meg nyugodtan, és elkészítem a legjobb, személyre szabott ajánlatot!

Maradtak benned kérdések? Szeretnél még több segítséget kapni? Van egy jó tapasztalatod vagy tanulságos történeted? Oszd meg velem!

Csatlakozz hozzám a közösségi hálón keresztül is:

https://bit.ly/2ZTwiSs

https://bit.ly/322bmeq

Oszd meg Facebook-on!

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal is!