fbpx

Hasznos információk az építési hitelről

Az elmúlt pár évben a lakásépítkezések száma növekvő tendenciát mutatott, ami kedvező hatással volt az építőipar működésére is. Miután 2019. december 31-én visszavonásra került az addig méltán népszerű ÁFA visszaigénylési támogatás, biztos benned is felmerült a kérdés, hogyan tudod majd a legtöbbet kihozni az építkezésedből a jövőben.

A jó hír az, hogy továbbra is több kedvező lehetőség közül választhatsz. Ha kíváncsi vagy, pontosan miként is működnek az építési hitelek, akkor olvass tovább, segítünk eligazodni az információk tengerében.

Az építési hitel 6 sajátossága

  1. Támogatással is kérhető

Az építkezés kivitelezéséhez nem csak hitel igényelhető, hiszen fiatal házaspárok, kisgyermekes családok, családalapítás előtt állók emellett támogatásra is jogosultak. Az évek óta sikeresen működő CSOK rengeteg otthon elkészüléséhez hozzájárult. Ezért érdemes hitellel együtt kombinálva felvenni, hiszen vissza nem térintendő állami támogatásként egy „ajándék hozzájárulás” az építtetők részére, max. 10 millió forint összegben.

  1. Szakaszos folyósítás

Általánosságban elmondható, a bankok rendszerint nem egy összegben bocsájtják rendelkezésre az építési hitelhez felvett összeget, a folyósítás szakaszosan történik.

Az első részfolyósítás feltétele, hogy a szerződésben vállalt önerő beépítésre kerüljön, így készültségi fok arányosan kerülnek az összegek az ügyfelek számlájára. Egyes bankok előre meghatározzák a folyósítási arányokat, így pl. lehet 40%-50%-10%, de az sem ritka, hogy teljesen egyedi feltételeket szabnak meg.

Az újabb hitelrész(ek) kifolyósításához minden szakasznál szükség van egy műszaki szakértésre. Az értékbecslő a szemle során elkészít egy szakvéleményt, amelyben leigazolja, hogy az ügyfél által kért folyósítási összeg valóban beépítésre került. A legutolsó részszakasz összegét, ami legtöbbször 10%, a bankok sokszor visszatartják. Kifolyósításához már be kell mutatni a felépített ingatlan jogerős használatbavételi engedélyét, illetve a térképmásolaton meg kell jelennie az új ingatlannak.

Összegezve, az ingatlannak 100%-os készültségi fokkal kell rendelkeznie, hiszen műszaki és jogi értelemben is rendezni kell az építési hitel célját. Amíg ez nem történik meg, addig a bank szempontjából ez egy építési telek, rengeteg megpakolt építőanyaggal.

  1. Önerő

Az önerő az építési hitel esetében a telek árán kívüli saját rész, amellyel minden esetben rendelkeznie kell a hitelfelvevőknek. Amennyiben nincs elegendő saját rész, akkor alternatív megoldásként van lehetőség pótfedezet bevonására. A legszerencsésebb helyzet ilyenkor, ha az építtetőnek már van egy saját tulajdonú, tehermentes ingatlan a nevén. 

  1. Hitelösszeg

A lakáscélú hitelekre általánosságban jellemző, hogy a hitelcélon felüli összeg igénylésére nincs lehetőség. Építkezés esetén sincs ez másképp, az önerőn felül a maximális hitelösszeg nem haladhatja meg a fennmaradó leigazolt költségvetést, illetve a felajánlott ingatlan(ok) várható forgalmi értékének 80%-át. Ezt egyrészről rendelet szabályozza, másrészről a bankok saját döntési jogkörükön belül meghatározhatnak egyéb arányokat is. Amennyiben a két összeg eltérő, úgy a hitelfelvevő a kisebb összegre lesz jogosult.

  1. Várható érték

Amikor elindítod az építési hitel kérelmedet, akkor a bírálati szakasz első lépése egy értékbecslés, amely a felépült ingatlan várható értékét határozza meg. Ez tulajdonképpen azt mutatja meg, hogy az elkészült otthonod 100%-os készültségi fokon az aktuális ingatlanpiaci helyzethez viszonyítva mennyit fog érni. A várható érték kiszámítása két dologtól függ: az általad leadott költségvetéstől és a megvásárolt telekárától.

  1. Kivitelezés

A kivitelezés módját tekintve talán a legegyszerűbb, ha generál-kivitelezővel dolgozol együtt. Így sok ügyintézéstől és szervezéstől kíméled meg magadat. Természetesen dönthetsz úgyis, hogy saját kezedbe veszed az irányítást és „házilag” indítod el az építkezést. A hitelfelvételt nem befolyásolja, hogy melyik változat mellett döntesz, a hitelösszegét általában az építtető kapja meg.

Egy dolog miatt azonban érdemes lehet átgondolni, hogy megbízol-e valakit a munkálatokkal. Amennyiben támogatást is igényelsz a hitel mellé, úgy a teljes költségvetés legalább 70%-ról kell számlákat benyújtanod a folyósításhoz. A tapasztalatok azt mutatják, hogy generál-kivitelező nélküli építkezéseknél nehezebb ezt a feltételt teljesíteni, mert sokszor az ügyfél vagy rokonai és ismerősei segítenek az ingatlan megépítésében.

Hozd ki Te is a legtöbbet az építkezésedből! Keress meg nyugodtan, és elkészítem a legjobb, személyre szabott ajánlatot!

Maradtak benned kérdések? Szeretnél még több segítséget kapni? Van egy jó tapasztalatod vagy tanulságos történeted? Oszd meg velem!

Csatlakozz hozzám a közösségi hálón keresztül is:

https://bit.ly/2ZTwiSs

https://bit.ly/322bmeq

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oszd meg Facebook-on!

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal is!