fbpx

Így találd meg a hozzád legjobban illő megoldást

Céljaid megvalósításához ma már többféle hitelkonstrukciót tudsz igényelni. Ahhoz, hogy megtaláld a számodra legkedvezőbb feltételeket, érdemes egy kicsit körbe nézned a hitelpiacon. Legyen szó lakásvásárlásról, építkezésről vagy egy nagyobb hirtelen felmerülő kiadásról, a jól megválasztott kölcsöntípus hosszabb távon is biztonságot nyújt.

 

Olvasd el tippjeinket, és tájékozódj előre, hogy a hitelfelvétel számodra is stresszmentes legyen!

 

Lakásvásárlás

 

Egy ingatlan megvétele rengeteg lehetőséget rejt magában, hiszen az élethelyzetedhez mérten, különféle módokon tudod hasznosítani. Ha eddig albérletben éltél, akkor bizonyára meguntad, hogy olyanért fizess, ami soha nem lesz a tiéd. Ha párkapcsolatban élsz, akkor a család tervezése jó ok arra, hogy nagyobb lakásba költözzetek. Az is lehet, hogy már kitapostad a saját utadat, és jól jönne egy stabil befektetés.

Sajnos az ingatlanpiaci árak az utóbbi időben nem a legkedvezőbb arcukat mutatták a vevőknek. Egy fokozatos emelkedés volt megfigyelhető, aminek következtében a négyzetméter árak egyes kiemelt helyeken akár a milliós összeget is elérték. Így nem meglepő az a tény, miszerint évről évre többen fordulnak banki segítséghez.

 

Milyen megoldásban gondolkodj?

 

A légkézenfekvőbb megoldás ebben az esetben a lakásvásárlási hitel. Ez egy nagyon sokoldalú kölcsöntípus, maximálisan az élethelyzetednek megfelelően alakíthatod. Piaci konstrukciónál hosszabb, akár 15 vagy 20 éves kamatperiódust is választhatsz a nagyobb biztonság kedvéért. Így a futamidő teljes hosszára lecsökkented a hitel kockázatát, hiszen az elejétől a végéig fix kamattal fizeted vissza.

Ennek egy speciális formája az un. Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel (MFL). Mivel ez a kölcsön kizárólag a Magyar Nemzeti Bank engedélyével kerül ki a hitelpiacra, így olyan szigorú feltételeknek kell eleget tennie, amely 100%-ban a leendő ügyfelek érdekeit védi. Alacsony és biztonságos kamatozása mellett jó pár olyan kedvezményt is nyújt, amellyel az ingatlanvásárlók járulékos költségei csökkennek. Így nagyon gyakori, hogy a bankok a folyósításkor visszatérítik az értékbecslői- és közjegyzői díjat, elengedik a folyósítási- és a földhivatali dokumentumok lekérésének költségét. Plusz, a hab a tortán, ha lakástakarékpénztári megtakarításból kerül előtörlesztésre a hitel, ott külön szerződésmódosítási díjat sem számolnak fel.

Azok a fiatal házaspárok vagy családok, akik lakásvásárlásukhoz segítséget szeretnének kérni, nagyon gyakran választják az Otthonteremtési Kamattámogatott Hitelt (OTK). Itt az állami támogatás mértéke 3%-os kamatot jelent 5 éves kamatperiódussal, amely az árazás szempontjából egy kedvezőbb hiteltörlesztést kínál.

A lakásvásárlási hitelek egyik nagy előnye, hogy jelenleg csak forintalapú konstrukcióban érhető el a piacon. Ez továbbra is a hitelfelvevők érdekeit védi, így nem kell félned a devizakockázattól, vagyis egy kedvezőtlen gazdasági helyzetben is biztonságban leszel.

Amivel viszont mindenképpen számolnod kell, hogy ezek a hitelek sajnos önerő nélkül nem működnek. Általában az ingatlan vételárának 20%-a az, amivel készpénzként rendelkezned kell. Így a vásárlási költségek tervezésekor érdemes nagyon körültekintően számolnod.

 

Mi is lehet a hitelcél?

1. Használt ingatlan

Általánosságban elmondható a lakossági hitelfelvevőkről, hogy a lakóház és a lakás szerepel a kívánságlistájuk elején. Nem véletlen, hiszen a bankok is ezeket fogadják el biztosítékként a legkisebb kockázat nélkül.

Amikor az ingatlan külön üzlethelyiséggel rendelkezik, mert pl. szépségszalon vagy magánrendelő is, akkor vegyes funkciója miatt nem mindegy mekkora a lakórésze. Abban az esetben tudod fedezetként bevonni, ha ez arányaiban nagyobb, mint az üzleti rész. Egyes bankok ilyenkor kiürítési nyilatkozatot kérnek, vagyis közjegyző előtt nyilatkoznod kell, hogy egy esetleges végrehajtás esetén teljes egészében kipakolod az ingatlant.

A garázs megvásárlása nagyon praktikus, mert az autódat sok időjárási tényezőtől megkíméled és a régi „még valamire jó lesz cuccoknak” is jut hely J Önálló hitelfedezetként, azonban nem fogadható el. Kiegészítő ingatlanként, önálló helyrajzi számon bejegyezve egyes bankok figyelembe veszik. Így jól jöhet, ha esetleg magasabb hitelösszegre van szükséged.

Vidéken elég gyakori jelenség a zártkerti ingatlanok adásvétele. Mivel speciális vásárlás jogi szabályok vonatkoznak rá, így kétszer is érdemes átgondolnod a megvételét. Hitelfelvétel szempontjából, az egyik legkockázatosabb fedezettípusnak számít. 2014. májusában életbe lépett földforgalmi törvény értelmében a termőföldek kategóriájába esik. Amennyiben aranykorona értékkel is bír, úgy a rajta lévő ingatlan lakófunkciója nem vehető figyelembe. A bankok szempontjából egyedi elbírálás alá esik, ami sajnos az esetek nagy százalékában elutasításra kerül.

 

2. Új ingatlan

Új ingatlan vásárlásakor gyakran megesik, úgy indítod el a hitelkérelmet, hogy a lakás még építés alatt van. A legtöbbször a bankok ilyenkor már csak a használatbavételi engedély bemutatását követően adják meg neked a pozitív bírálatot. Ezzel a lehetőséggel lépéselőnybe kerülsz, hiszen nem kell megvárnod a hiteligényléssel, amíg kulcsrakész állapotba kerül az új otthonod. Így az elkészült lakást a lehető leghamarabb birtokba tudod venni, és rövid időn belül el is kezdheted a csinosítását.

 

Hozd ki Te is a legtöbbet a hitelfelvételből! Keress meg nyugodtan, és elkészítem a legjobb, személyre szabott ajánlatot!

Oszd meg Facebook-on!

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal is!