fbpx

Mikor lehet tökéletes választás a Falusi CSOK?

Amennyiben olyan településen vásárolunk ingatlant, amely beletartozik a Falusi CSOK település listájába, akkor szerencsések vagyunk. Nemcsak új otthonunkhoz jutunk hozzá, de a támogatás keretén belül az összeg felét korszerűsítésre és/vagy bővítésre is fordíthatjuk.

A vásárlás mellett, többek között a következő felújítási munkálatokat végezhetjük el:

  • víz-, csatorna-, elektromos-, gáz- szolgáltatás bevezetése és kiépítése
  • fürdő és WC kiépítése olyan ingatlanban, amelyben még nem került kialakításra
  • központi fűtés kiépítése vagy cseréje, a megújuló energiaforrások alkalmazása
  • épületszigetelés és hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatok
  • energiatakarékos nyílászáró
  • tető csere-, felújítás-, szigetelés
  • kémény építése, korszerűsítése
  • belső tér felújítása, belső burkolat cseréje, a galériaépítés, a belső elektromos-, vízhálózat cseréje, a fürdőhelyiség-felújítása, a WC-felújítása; a konyhafelújítása
  • a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található melléképület felújítása vagy kerítés építése, a korszerűsítés költségeinek legfeljebb 30%-áig, valamint
  • a korszerűsítéshez közvetlenül kapcsolódó helyreállítási munka, a korszerűsítés költségeinek legfeljebb 20%-áig

Választás a gyermekek számának tükrében

Egy gyermek esetén mindkét támogatás összege 600 000 Ft lehet, azonban Falusi CSOK-nál ennek a felét kötelező korszerűsítésre költeni. Mivel a költségvetés elkészítése és az egyéb járulékos költségek-, mint többszöri értékbecslés – nagy részt felemészti a felhasználható összeget-, érdemes ilyenkor a klasszikus CSOK-ot megigényelni. Az összeg teljes egészében a vásárlásra fordítható, így nem terheli a vállunkat a korszerűsítési kötelezettség.

Két gyermek megléte vagy vállalásakor már érdemes átgondolni, pontosan mire is van szükségünk. Falusi CSOK esetén összesen 2 600 000 Ft kerül kifizetésre, amelyből 1 300 000 Ft megy felújításra. Ez már egy igen szép összeg ahhoz, hogy nagyobb és látványosabb munkálatokat is elvégezzünk. Amennyiben szerencsések vagyunk, nem szükséges az új otthont korszerűsíteni, úgy mindenképp válasszuk a klasszikus CSOK-ot, amellyel 1 430 000 Ft-ot kapunk tisztán az ingatlan vásárlására.

Mi történik három gyermek esetén? Nos, a támogatási összegek szempontjából ez áll a legelőkelőbb helyen. A két kedvezmény között itt fedezhető fel a legnagyobb különbség. Falusi CSOK igénylésekor 10 000 0000 Ft-ot is kaphatunk, vagyis egy 5 millió forintos vételárú ingatlant ugyanekkora összegből, állami támogatásból tudunk felújítani. Klasszikus CSOK-nál 2 200 000 Ft jár csak az otthon megvásárlására. Így utána kalkulálva láthatjuk, ha a korszerűsítés elszámolható költsége meghaladja legalább az 1 000 000 forintot, akkor a legjobb választás a Falusi CSOK.

Összességében a támogatásokról

A járulékos költségek nélkül, egy gyermek esetén sima CSOK-ban gondolkodjunk, hiszen 600 000 Ft-ot teljes egészében az ingatlanvásárlásra fordíthatunk. Kettő csemeténél már van jelentősége, melyik kedvezmény mellett tesszük le a voksunkat. A döntő érv ebben az esetben, van-e elszámolható korszerűsítési költség vagy sem. Amikor három gyermek után szeretnénk támogatásban részesülni, akkor éri meg leginkább a Falusi CSOK igénylése mellett dönteni. Mivel a vidéki ingatlanok az alacsonyabb lakásárak miatt még mindig elérhetőbb közelségben vannak számunkra, így lehetőségünk van komplett állami támogatásból egy minden igényt kielégítő, korszerű otthont kialakítani

Hozd ki Te is a legtöbbet a támogatásokból! Keress meg nyugodtan, és elkészítem a legjobb, személyre szabott ajánlatot!

Maradtak benned kérdések? Szeretnél még több segítséget kapni? Van egy jó tapasztalatod vagy tanulságos történeted? Oszd meg velem!

Csatlakozz hozzám a közösségi hálón keresztül is:

https://bit.ly/2ZTwiSs

https://bit.ly/322bmeq

Oszd meg Facebook-on!

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal is!