fbpx

5 legfontosabb kérdés CSOK és Falusi CSOK esetén 

CSOK és a Falusi CSOK igénylése már rengeteg családot örvendeztetett meg azzal, hogy új vagy éppen megszépült otthonukban folytassák tovább mindennapjaikat. A cikksorozat előző részében kiemeltük a legfontosabb különbségeket a két termék között. A folytatásban szeretnénk bővíteni a támogatások igénybevételéhez kapcsolódó információkat. Szeretnénk bemutatni és körüljárni az 5 leggyakrabban felmerülő kérdést, amelyek figyelembevételével még tudatosabban állhatunk neki terveink megvalósításának.

1.    Családi állapot – kötelező-e megházasodni vagy sem? 

Sok esetben merül fel az a kérdés, kötelező-e megházasodni CSOK vagy Falusi CSOK igényléséhez? Nos, a jó válasz, attól függ. Amennyiben a támogatás igénylésekor úgy döntünk vállalunk még gyermeket, akkor szükséges megházasodni, sajnos anélkül a kérelem elutasításra kerül. Ha már vannak meglévő gyermekeink, és nem szeretnék gyarapítani családunkat, akkor ebben az esetben házasok, élettársak és egyedülálló szülők is egyaránt igényelhetik a támogatást.

2.    Milyen megkötések vonatkoznak az életkorra?

Ez a téma szorosan kapcsolódik az előző ponthoz, hiszen amennyiben vállaljuk további gyermek/gyermekek születését, úgy az igénylő házaspár egyik tagja nem töltheti be a 40. életévét. Meglévő gyermekek esetén az életkorra vonatkozóan nincs speciális feltétel, így az egyéb jogszabályi feltételek teljesülése esetén a támogatási összeg kiutalásra kerül. 

Gyermekek korát tekintve a felső korhatár 25 év. Ebben az esetben nyilatkozat szükséges arról, hogy a 18. életévet betöltött, egy háztartásban élő gyermek miszerint jogosult a támogatásra. Ilyen eset például, ha valaki felsőoktatási tanulmányokat folytat, vagy jelenleg nem rendelkezik a megélhetéshez szükséges jövedelemmel. Mivel erről elég magánokirati formában nyilatkozni, így ez a kérdéskör az igénylésnél rugalmasan kezelhető.

3.    Feltétele-e a büntetlen előélet és köztartozásmentesség a támogatásoknak?

Természetesen a CSOK vagy Falusi CSOK igénylése esetén mindkét feltételnek teljesülnie kell. Érdemes viszont arra odafigyelni, hogy Falusi CSOK-nál a bankok nem fogadják el a kérelem benyújtásakor, kizárólag az igénylők által megtett nyilatkozatot a büntetlen előéletről. Szükséges a támogatási igény elindításával párhuzamosan bemutatni az erkölcsi bizonyítványt. Tehát már a banki ügyintézés előtt érdemes elindítani a lekérdezését, így elkerüljük a kérelem csúszását.

4.    Mikor lehet sikertelen a támogatási igénylés?

Teljesség igénye nélkül a következő leggyakoribb problémák merülhetnek fel, ha nem vagyunk kellőképpen körültekintők:

 • a kialkudott vételár 20%-al nagyobb, mint a bank értékbecslője által megállapított érték, vagyis a megvásárolni kívánt ingatlan „túlárazott”
 • az adásvételi szerződés megkötésekor vigyázni kell, hogy a kifizetett önerő maximum 10 %-a lehet készpénz, ha meghaladja ezt az összeget, az szintén elutasítási indok (jó hír, ez a probléma egy új szerződés megírásával kiküszöbölhető)
 • építkezés, korszerűsítés és bővítés esetén a teljes költségvetés legalább 70 %-ról kötelező számlát benyújtani
 • új ingatlan vásárlása esetén a támogatási összeg folyósítása előtt be kell mutatni a teljes vételárról szóló számlát
 • a támogatások igénybevételének kötelező feltétele, hogy az ingatlanon az állam javára 10 évig elidegenítési- és terhelési tilalmat jegyeznek be – ez idő alatt, a szerződés alapján sem eladni, sem elcserélni nem lehet (jó tanács, egy ilyen helyzetben érdeklődjünk előre, tegyük fel kérdéseinket a Magyar Államkincstár felé, vagy kérjük szakértő segítségét)

5.    Melyek a megfelelő ingatlan jellemzői?

CSOK és Falusi CSOK igénybevétele a tévhittel ellentétben nem arról szól, hogy egy rosszabb állapotban lévő ingatlan kerül a birtokunkba. Ellenkezőleg, az igénylési feltételek szerint a támogatásba bevont ingatlan szigorú kitételeknek kell eleget tegyen. Úgy, mint:

 • lakhatásra maximálisan alkalmas
 • összkomfortos
 • rendelkeznie kell legalább egy 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával
 • fürdő, WC és főzőhelyiség kialakításra került
 • minden helyiség fűtéssel van ellátva
 • vízvételi hely és szennyvíz-elvezetés megoldott
 • közművesített az ingatlan 

Falusi CSOK esetén nem kitétel a lakhatóság, viszont a felújítási és/vagy bővítési munkálatok befejezését követően, szükséges ezt a feltételt is teljesíteni.

Hozd ki Te is a legtöbbet a támogatásokból! Keress meg nyugodtan, és elkészítem a legjobb, személyre szabott ajánlatot!

Maradtak benned kérdések? Szeretnél még több segítséget kapni? Van egy jó tapasztalatod vagy tanulságos történeted? Oszd meg velem!

Csatlakozz hozzám a közösségi hálón keresztül is:

https://bit.ly/2ZTwiSs

https://bit.ly/322bmeq

Oszd meg Facebook-on!

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal is!