fbpx

Október elején startolt a Zöld hitel a hazai bankoknál, és azóta hatalmas az érdeklődés a termék iránt. Fix 2,5%-os, illetve a kamatmentes zöld csok hitel csak még népszerűbbé teszi az ügyfelék szemében. Az elmúlt hetekben az is kiderült, hogy a zöld otthonteremtési kamattámogatott hitel önmagában is felvehető, de elég lehet-e így egy ingatlan megvásárlásához?

Azt fontos megjegyezni, hogy a zöld program két különféle konstrukcióból áll össze. A sima zöld hitelnek nincsenek speciális elvárásai, a piaci hitel feltételei alapján bírálják el. Az igénylőnek rendelkeznie kell legalább három havi bérrel, nem szerepelhet a KHR negatív oldalán és nem lehet köztartozása. A fő kritériumokon túl számos egyéb tényező is befolyásolhatja a hitelbírálatot, amelyek bankonként is különbözőek lehetnek. A zöld hitelnél, amire még szigorúan figyelnek, hogy a megvásárolandó vagy építendő ingatlan BB energetikai tanúsítvánnyal kell rendelkezzen.

A zöld csok hitelnél már jóval több egyedi feltételnek is eleget kell tenni, hiszen még pluszban vissza nem térítendő támogatást is kapnak az ügyfelek. Ez gyermekszámtól függően lehet 600 000 Ft, 2 600 000 Ft vagy 10 000 000 Ft is, ami általában az önerő részét is képezheti.

CSOK és Otthonteremtési Kamattámogatott Hitel jellemzői:

  • A hitelrész legalább két gyermek után jár, ahol vállalt utód esetén össze kell házasodni, és a pár egyik tagja nem lehet több, mint 40 éves.
  • 10 millió forint hitel adható 2, és 15 millió forint hitel jár 3 gyermek esetén.
  • Lényeges a gyermek megszületésének határidejét is feljegyezni, ahol az első 4 éven, a második 8 éven, míg a harmadik 10 éven belül kell, hogy világra jöjjön.
  • Ingatlanvásárlás esetén az önerő maximum 10%-a fizethető ki készpénzben.
  • Legalább 180 napos TB jogviszonnyal kell rendelkeznie az igénylőknek, amennyiben a 15 millió hitelösszeg a cél, akkor minimum 2 évvel.

3 gyermek esetén így már jobban látható, hogy akár 25 millió forint is felhasználható, ahol a hitelrész után kb. 50 000 Ft törlesztővel lehet számolni a maximális 25 éves futamidőre.

Az ingatlanpiacon szétnézve bizonyára új építésű ingatlant nagyvalószínűséggel ebben az árban nem fogunk találni. 40-50 millió forintos vételi ár már életszerűbbnek tűnik, így mindent összevetve a zöld csok hitel a vissza nem térítendő támogatással együtt nem lesz elég. Ezt viszont nagyon szépen kiegészíthetjük a 2,5%-os sima zöld hitellel, hogy a lehető legjobb finanszírozási konstrukcióval jussunk hozzá új családi otthonunkhoz.

A Babaváró hitel is nagyon jó kiegészítője lehet lakásvásárlásnak, ahol az 5 éven belül megszületett gyermek után már szintén kamatmentesen kell a törlesztőt visszafizetni. Gyors segítség is egyben, hiszen igénylése nem kötött ingatlanfedezethez, így akár 1 héten belül a számlánkon lehet a kért összeg.

Hozd ki Te is a legtöbbet otthonodból! Keress meg nyugodtan, és elkészítem a legjobb, személyre szabott ajánlatot!

Oszd meg Facebook-on!

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal is!