fbpx

Lassan két éve elérhető a banki piacon fiatal házasok számára a töretlenül népszerű Babaváró hitel. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy a hazai kölcsönpaletta több mint 10%-át ez teszi ki. Ennek oka, hogy jóval kedvezőbb feltételeket kínál a családalapítás előtt pároknak, mint bármelyik lakáshitel vagy személyi kölcsön.

Egy friss kutatás szerint, melyet a Magyar Nemzeti Bank szakemberei egy részletes tanulmányban tettek közzé, a következő hitelpiac élénkítő hatásai figyelhetők meg a Babaváró hitelnek:

 • A hitelt igénylők fele nem tervezte, hogy a Babaváró által megvalósított célokat egyéb forrással, megtakarítással vagy más kölcsönnel fedezze.
 • Az házaspárok háromnegyede lakáscélra használta fel a kölcsönt. Így a legtöbben ingatlant vásároltak vagy a meglévő otthonukat korszerűsítették belőle.
 • A hitel kedvező feltételeinek köszönhetően az alacsonyabb jövedelmű, kisebb megtakarítással rendelkező igénylők is nagyobb arányban kapták meg a kölcsönt, a korábbi termékekkel szemben.

A Babaváró hitel legfontosabb tulajdonságai

 1. Az igényléseket legkésőbb 2022.december 31-ig lehet benyújtani a bankok felé. A szerződést mindenképp, még a gyermek születése előtt alá kell írni.
 2. A házaspároknál a feleség az igényléskor nem töltheti be a 41. életévét. Elvárás, hogy köztartozásmentesek legyenek, illetve legalább 3 éves TB jogviszonyt szükséges igazolni, ahol 30 napnál hosszabb megszakítás nem lehet.
 3. A Babaváró hitel előnyei: szabadon felhasználható, ingatlanfedezet bevonását nem igényli, az első gyermek születését követően (első 5 éven belül) kamatmentessé válik, lakáshitel esetén önerőként felhasználható (3 hónapon belül 75%-ban, azont túl 100%-ban).
 4. Maximum 10 millió forint vehető fel, legfeljebb 20 éves futamidővel, ahol a törlesztőrészlet nem lehet magasabb, mint 50 ezer forint.
 5. Ha a szerződéskötést követő 5 éven belül a baba megszületik, vagy a magzat betölti a 12 hetes kort, akkor lehetőség van 3 éves törlesztési moratóriumot kérni. (Fontos: ezzel a futamidő meghosszabbításra kerül, de a kölcsön kamatmentesen fizethető vissza.)
 6. A második gyermek megszületésével, a fennálló tartozás 30%-a kerül elengedésre. Az új baba érkezésével ismét igényelhetővé válik a hitel felfüggesztése.
 7. A harmadik gyermek érkezését követően, pedig a teljes fennálló tartozást eltörlik, vagyis a kölcsön megszűnik.
 8. Mi történik, ha 5 éven belül nem születik meg az első gyermek? Az addig igénybe vett kamattámogatást 120 napon belül, egyösszegben szükséges visszafizetni. A törlesztőrészletet pedig a futamidő végéig kamattal együtt fogja levonni a bank.
 9. A kölcsönkérelem elbírálására 10 munkanapja van a pénzintézetnek, amelyért külön díjat nem számíthat fel. Ez vonatkozik a bírálati- és folyósítási költségre, valamint a hitel elő- vagy végtörlesztése is díjmentes. (Kivéve, ha az első 5 éven belül legalább a felvett összeg fele kifizetésre kerül. Ebben az esetben kamattal és zárási díjjal együtt kell befizetni az pénzt.)
 10. A hitel teljes futamideje alatt az állam 0,5%-os kezességvállalási garanciát nyújt, melynek díja a havi törlesztőrészlettel együtt kerül levonásra.

Hozd ki Te is a legtöbbet otthonodból! Keress meg nyugodtan, és elkészítem a legjobb, személyre szabott ajánlatot!

Oszd meg Facebook-on!

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal is!