fbpx

Minden információ, amit az új otthonteremtési támogatásokról tudni lehet

Az elmúlt hetekben nem győztük kapkodni a fejünket, hiszen minden hétre jutott egy új bejelentés a jövő évi otthonteremtési támogatásokkal kapcsolatban. Igazi sportteljesítmény volt nyomon követni a jobbnál jobb híreket. Igyekszünk folyamatosan jelentkezni a legfrissebb információkkal, addig is készítettünk egy összefoglalót arról, mik a legfontosabb tudnivalók a programmal kapcsolatban.

Az már biztos, 2021 a családok éve lesz, legalább is az otthonteremtési támogatásokat tekintve. A Kormány által közzétett hírek szerint, nemcsak a meglévő kedvezmények körét bővítik, de új elemekkel is gyarapszik a családok által igénylő lehetőségek.

Nézzük hol tart most a program, és mi várható januártól!

1.    CSOK

Évek óta sikeres támogatási forma, az egyik leggyakrabban igényelt kedvezmény. Új- és használt ingatlan vásárlására, építkezésre és bővítésre egyaránt igénybe vehető. Lakáshitellel kombinálva önerőként is bevonható egy ingatlanvásárlásba, mivel a bankok általában 20 % saját részt várnak el az igénylőktől.

Mértéke a meglévő- és/vagy vállalt gyermekek számától függ. Jó hír, önállóan igényelve elegendő a jogszabályi feltételeknek eleget tenni, a bankok ebben az esetben nem végeznek hitel terhelhetőségi vizsgálatot. Ami fontos, hogy vállalt gyermek esetén a támogatást igénybe vevőknek házasoknak kell lenni, a maximális életkor nem lehet több 40 évnél

2.    OTK 

A CSOK „nagy testvére”, az Otthonteremtési Kamattámogatott Hitel, mely fix 3 %-os kamattal igényelhető a támogatás mellé. Kettő vagy három gyermek esetén már igényelhető kölcsön, aminek jogosultsága függ a párok hitelezhetőségétől is. Itt már banki hitelminősítésre van szükséges, melynek pozitív eredményeként két gyerek után 10 millió forint, három gyermek után akár 15 millió forint is adható.

3.    Falusi CSOK

2019 júliusa óta elérhető támogatási forma, mely kifejezetten a preferált kis településeken található ingatlanok megvásárlására, korszerűsítésére- és/vagy bővítésére használható fel.

Kizárólag használt ingatlanra vehető igénybe. Vásárlás esetén a támogatási összeg 50 %-a a lakás megszerzésére, míg másik fele korszerűsítésre és/vagy bővítésre használható fel.

Bár a feltéltelek kötöttebbek, mint a klasszikus CSOK esetében, ennek ellenére a felvehető összegek adott esetben magasabbak és rugalmasabban kezelhetők. Felhasználható olyan ingatlanra, ami jelenleg nem felel meg a lakhatási feltételeknek, azzal a kikötéssel, hogy a korszerűsítés befejezését követően az lesz.

Vásárlás és korszerűsítés és/vagy bővítés

 

1 gyermek

600 000 Ft

2 gyermek

2 600 000 Ft

3 gyermek

10 000 000 Ft

 

Korszerűsítés és/vagy bővítés

 

1 gyermek

300 000 FT

2 gyermek

1 300 000 Ft

3 gyermek

5 000 000 Ft

4.    Áfa visszaigénylés Falusi CSOK esetén

A fent említett korszerűsítési és/vagy bővítési munkálatok esetén, egy 2020-as szabályozás által a teljes költségvetés áfatartalmának 5 %-a, maximum 5 millió forint visszaigényelhető. Ehhez a bank felé az elfogadott költségtervezet minimum 70 %-ról szükséges áfás számlát bemutatni. Így a Falusi CSOK nyújtotta kedvezmények akár meg is duplázhatók.

5.    Babaváró hitel

Kétségkívül 2019 egyik legnagyobb durranása a Babaváró hitel volt, mely elindulása óta több ezer családnak segített otthont teremti. Maga a termék fedezet nélküli, szabadfelhasználású kölcsönforma, mely az igénylést követően született gyermekek után jelentős kedvezményeket kínál. Az első 5 évben az első gyermek születését követően kamatmentessé válik (ebben az időszakban egyébként minden igénylő kamat nélkül fizeti), a második gyermeket követően 30 %-ot engednek el a hitelből, míg a harmadik után elengedik a teljes kölcsönösszeget. A babavárás alatt a 12. hetet betöltött magzat után igénybe vehető egy 3 éves törlesztési moratórium, ahol a házaspároknak nincs fizetési kötelezettsége.

Azonban nem szabad összetéveszteni a CSOK támogatással, ahol nemcsak vállalt, de meglévő gyermekre is igényelhető az összeg. Ez a tulajdonsága teszi lehetővé, hogy kiválóan kombinálható a két kedvezmény.

6.    Gyermekek után járó tartozáscsökkentő támogatás

Szintén tavaly júliusában került megújításra ez a kedvezmény, melynek segítségével a lakáshitelt igénylő házaspárok törlesztési terhei nagy mértékben csökkenthetők. A hiteligénylését követő második gyermek születése után 1 millió forint, míg a harmadik gyermek után 4 millió forint használható fel a meglévő lakáskölcsön előtörlesztésébe.

Fontos hangsúlyozni, a támogatás kizárólag jelzáloghitelbe, vagyis lakáscélú piaci-, fogyasztóbarát- vagy kamattámogatott hitelbe forgatható bele. Mivel a Babaváró hitel nem fedezet alapú, így az nem is csökkenthető a jelen kedvezménnyel.

7.    Lakásfelújítási támogatás

2021 januárjától igényelhető új kedvezmény, mely minden gyermeket nevelő szülő számára elérhető lesz. Lényege, a lakásfelújítási költségek 50 %-nak átvállalása maximum 3 millió forintig. Jó hír, nem vizsgálják, hogy az igénylő korábban részesült-e bármilyen támogatásban, elegendő a számlák összegyűjtése a munkálatokról, melyek után utólag benyújtva kerül kifolyósításra az összeg.

Arról, hogy az elkészült munkálatokat hogyan ellenőrzik majd, egyenlőre nincs információ. Az már viszont biztosnak látszik, hogy a támogatás összegét a Magyar Államkincstár fogja kiutalni az illetékeseknek.

8.    Új építésű lakások 5 %-os áfája és annak visszaigénylése

Nem régen került napvilágra a nagy bejelentés miszerint januártól az új építésű ingatlanok áfája a meglévő 27 %-ról 5 %-ra csökken. Ez a lépés nem csak a vásárlók kedvét csigázhatja fel, de a várakozások szerint az építőipar fellendülését is eredményezheti. Ezzel a lehetőséggel gyakorlatilag bárki élhet, hiszen az igénylési feltételek szerint nem szükséges például családot alapítani vagy hitelt igényelni. 

Abban az esetben, ha valaki CSOK-ot is igényel az új építésű lakás megvásárlása mellé, akkor viszont a lecsökkentett 5 %-os áfa is visszaigényelhető lesz.

9.    Illetékmentesség lakásvásárláskor CSOK igénylése esetén

Az egyik legfrissebb otthonteremtési kedvezmény, ami alapján CSOK-ból vásárolt ingatlannál az igénylőknek nem lesz illeték fizetési kötelezettsége 2021-től. Új- és használt lakások esetén is érvényesíthető, így akár a vételi ár 4 %-a is megspórolható.

Hozd ki Te is a legtöbbet új otthonodból! Keress meg nyugodtan, és elkészítem a legjobb, személyre szabott ajánlatot!

Maradtak benned kérdések? Szeretnél még több segítséget kapni? Van egy jó tapasztalatod vagy tanulságos történeted? Oszd meg velem!

Csatlakozz hozzám a közösségi hálón keresztül is:

https://bit.ly/2GhHHpc

https://bit.ly/2HNICOB

https://bit.ly/34MH9kP

Oszd meg Facebook-on!

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal is!