fbpx

Hogyan lehet ma sikeresen ingatlant vásárolni? Bár az emelkedő ingatlanárak ma már egyre nehézkesebbé teszik az adásvételt, de ez nem jelenti azt, hogy le kell mondanod a lakásvásárlási céljaidról. Ha előre és okosan megtervezed a finanszírozási lehetőségeket, sok pénzt meg is spórolhatsz.

Szerencsére a lakásár nem az egyetlen tényező, amely befolyásolja egy otthon megfizethetőségét. Ha új lakást szeretnél vásárolni, és elkeserít a vétellel járó járulékos költségek összege, próbáld ki az alábbi tippeket: 

1.    Lakáshitel igénylés

A jelzáloghitel kamatai bankonként változhatnak – néha elég jelentősen. Szóval belevágnál a vásárlásba? Ez az egyik legjobb módszer arra, hogy a lehető legalacsonyabb készpénz befektetéssel ingatlanhoz juss. A legjobb megoldás az, ha független hiteltanácsadó segítségével minél több banki ajánlatot össze tudsz hasonlítani.

Ne feledd: minél alacsonyabb a kamat, annál alacsonyabb a havi törlesztőd. Ez egyensúlyba hozza az emelkedő ingatlanárakkal, és segít abban, hogy olyan lakáshoz juss, amiről mindig is álmodtál. 

2.    Kérj egyedi ajánlatot 

A jelzáloghitelhez kapcsolódó díjak csökkentésével is jelentős pénzt takaríthatsz meg. Nagyobb hitelösszegek esetén akár segítséget kérhetsz a választott banktól egyedi kedvezményekkel kapcsolatban.

Jó hír, hogy ez egyes hitelkonstrukciók már alapból számos költségtől mentesítik az ügyfeleket. Általánosságban elmondható, hogy a bankok átvállalják az alábbi járulékos fizetni valókat: tulajdoni lap- és térképmásolat lekérés díja, értékbecslői díj, bírálati díj, folyósítási költség, illetve az közjegyzői díj teljes- vagy részbeni elengedése.

Bónusz: január 1-je óta azok a családok, akik új otthonukat CSOK segítségével vásárolják meg, nem kötelesek a vagyonszerzési illetéket megfizetni.

3.    Használd ki a lakásvásárlási kedvezményeket

Sokszor nehéz kiigazodni azon, hogy egy lakásvásárlás mellé igényelt hitelhez kapcsolódóan mekkora önerőre van szükségünk. Illetve, ha nem rendelkezünk megfelelő készpénzzel, azt vajon mivel is pótolhatjuk.

Önerőként az alábbiakat fogadják el a bankok:

  • Saját megtakarítás (készpénz)
  • Lakástakarék pénztári megtakarítás
  • Munkáltatói vagy önkormányzati támogatás és kölcsön
  • Állami vissza nem térítendő támogatás (CSOK)
  • Babaváró hitel
  • Személyi kölcsön
  • Kiegészítő ingatlanfedezet

4.    Megfelelő hitelképesség

A hitelképességed növelése egy másik módja annak, hogy alacsonyabb kamaton kapj egy megfizethetőbb lakáshitelt.

Ennek a logikája meglehetősen egyszerű: a jobb hitelképességű igénylők nagyobb valószínűséggel fizetik vissza időben hiteleiket, és ezért kevésbé jelentenek kockázatot a bank számára. Ennek eredményeként a pénzintézetek alacsonyabb kamatokat és összességében megfizethetőbb kölcsönöket tudnak nyújtani ügyeleiknek.

Mielőtt belevágnál a lakásvásárlásba, először mindenképpen kérj egy gyors hitel előminősítést.

A legjobb eredmény elérése érdekében érdemes meglévő adósságaidat csökkenteni, és figyelni arra, hogy minden számlád időben kifizetésre kerüljön.

5.    Megfontoltan válaszd ki az ingatlan helyét

A lakásárak városonként jelentősen eltérhetnek. Ez függ a megélhetési költségektől, helyi jövedelmektől és adóktól, valamint számos egyéb más tényezőtől is.

Ha valóban megfizethető ingatlant szeretnél, fontold meg, hogy a jelenlegi tartózkodási helyeden kívül keresel megfelelőt. Ez azt jelentheti, hogy néhány kilóméterrel odébb kell költöznöd egy olcsóbb külvárosi vagy vidéki helyre, vagy akár el kell költöznöd a megyéből, ha az egekben vannak az lakásárak.

Szerencsére sok munkáltató ad lehetőséget távoli munkavégzésre, még a járvány csendesebb szakaszaiban is, így megkönnyítve a helyzetedet. 

Hozd ki Te is a legtöbbet otthonodból! Keress meg nyugodtan, és elkészítem a legjobb, személyre szabott ajánlatot!

Oszd meg Facebook-on!

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal is!