fbpx

Hitelfedezeti biztosítás fontossága

Miért éri meg védelmi szolgáltatást beállítani a hitelünk mellé?

Amikor lakáshitelt veszünk igénybe, általában nem rövidtávban gondolkodunk. Egy 10-20 éves időtartam alatt rengeteg olyan váratlan élethelyzet adódhat, ami nagy befolyással lehet bevételeink alakulására. Ezt jól példázza 2020, hiszen a COVID19 járvány hétköznapjainkra gyakorolt hatását mai napig érezzük. Bizonyára számos olyan esetet hallottunk, ahol az emberek egyik napról a másikra veszítették el munkahelyüket. Bár a kormány által márciusban kihirdetett hitelmoratórium sok hiteligénylőnek hozott enyhítést egy bizonyos időre, erre azonban nem számíthatunk minden rendkívüli helyzet esetén. Mivel a törlesztés felfüggesztése csak a március 18-a előtt kifolyósított hitelekre vonatkozik, így az azóta újonnan igényelt kölcsönöknél még fokozottabban érdemes figyelnünk a védelmi szolgáltatásokra.

Miről is van szó?

Egy új hitel igénylése mellé gyakori a hitelfedezeti biztosítás beállítása. Nem véletlen, hiszen alacsony áron kapunk egy olyan plusz szolgáltatást, amellyel egy teljes futamidőre bebiztosítjuk magunkat a leggyakoribb káreseményekre.

Olyan kockázati biztosítási forma, ami kizárólag hitel mellé köthető. Fontos kiemelni, nem megtakarítási termékről van szó. A havi díjának befizetésével egy lehetőséget teremtünk arra, hogy egy súlyosabb káresemény során biztosítsa a hitel kifizetését.

Un. csoportos biztosítás, ahol a szerződésben a kölcsönt nyújtó bank kedvezményezettként szerepel, akit az ügyfél a csatlakozási nyilatkozat aláírásával hatalmaz meg. Így a meghatározott káresemény bekövetkezésekor a kifizetés a bank felé történik.

Legjellemzőbb káresemények

  1. Haláleset

Egy haláleset mindig nagy tragédia, mind a család, mind a barátok részére. Sajnos az élet azonban megköveteli a folytatást, a hitel törlesztő részletét tovább kell fizetni. A hitelfedezeti biztosítás megkötésével megkíméljük az örökösöket attól a kellemetlenségtől, hogy a számos lelki és egyéb anyagi teher mellett, a kölcsönt ne nekik kelljen átvállalni. A biztosító ebben az élethelyzetben vállalja, hogy a káresemény napján fennálló tartozást kiegyenlíti. 

  1. Rokkantság

Amikor valaki baleset vagy betegség következtében leszázalékolásra kerül, akkor ez az állapot részlegesen, vagy akár teljesen befolyásolja keresőképességét. A megváltozott élethelyzet sajnos sok esetben egy egész életre szól, így érdemes ekkor is kihasználni a hitelfedezeti biztosítás előnyeit. Mint ahogy az adós elhalálozásakor, itt is a rokkanttá válás napján meglévő tartozást fizeti ki a biztosító.

  1. Munkanélküliség

Egy állás elvesztése sajnos mindannyiunk életében bekövetkezhet. Rengeteg olyan rajtunk kívül álló ok miatt kerülhetünk hasonló helyzetbe, mint például a koronavírus által kialakított gazdasági állapot. Az év elején még senki nem gondolta, hogy a jól megszokott életünk egyik pillanatról a másikra fog felborulni. Váratlan élethelyzet, ahol gyors megoldásra van szükség. A hitelfedezeti biztosítás a munkahely elvesztése esetén átvállalja a törlesztő részlet fizetését egy meghatározott időszakra.

  1. Keresőképtelenség

Hosszabb idejű táppénzre elmehetünk komolyabb betegség vagy baleset miatt is. Még ha havi bevételünk nem is szűnik meg teljes egészében, de az otthon töltött időszakra kevesebb bér kifizetést fogunk kapni. Hogy ne érezzük tehernek a hitel törlesztőjének kifizetését lecsökkent bérünk után, érdemes a kölcsön igénylésekor beállítani a védelmi szolgáltatást. A biztosító ilyenkor egy meghatározott időre átvállalja a törlesztők fizetését.

Különös feltételek, amikre érdemes oda figyelni

Hitelfedezeti biztosítás esetén a szolgáltatást nyújtó biztosító kockázatot vállal a meghatározott káreseményekre, ezért nem meglepő, hogy bizonyos esetekben szigorúbb feltételeket szabnak ki. Ezért fontos átolvasni a termék tájékoztatóját, hiszen nem árt ismernünk azokat az eseteket, amire a biztosító nem fog fizetni.

Íme, a leggyakrabban előforduló speciális feltételek:

  • Munkanélküliség és keresőképtelenség esetén van egy bizonyos várakozási idő, csak ennek a letelte után jelenthető be a káresemény. A törlesztő részlet átvállalása csak akkor érvényes, ha a várakozási idő lejáratát követően is fennáll még a káresemény. 
  • Munkanélküliség esetén, általában a biztosító nem fizet abban az esetben, ha a munkavállalónak közös megegyezéssel mondtak fel. 
  • Munkanélküliség és tartós táppénz esetén a törlesztő részletek átvállalásának időszaka biztosítónként változhat.
  • Rokkantsági szint biztosítónként külön kerül meghatározásra. 

Érdemes-e megkötni? 

Mivel egy hitelfelvétel 10-20, vagy akár hosszabb időre is szólhat, ami alatt rengeteg nem várt élethelyzet adódik, így a válaszunk igen, megéri a csatlakozási nyilatkozatot aláírni. Hajlamosak vagyunk sokszor úgy vélekedni, baj csak mással történik, sajnos az élet nem mindig ezt igazolja. Felelős hitelfelvevőként arra is koncentrálnunk kell, mi történik abban az esetben, ha fizetőképtelenné válunk valami oknál fogva. Ebben az esetben nyújt igazán nagy segítséget egy hitelfedezeti biztosítás, hiszen részben vagy teljes egészében hatalmas terhet vesz le családunk és a mi vállunkról.

Hozd ki Te is a legtöbbet a családalapításból! Keress meg nyugodtan, és elkészítem a legjobb, személyre szabott ajánlatot!

Maradtak benned kérdések? Szeretnél még több segítséget kapni? Van egy jó tapasztalatod vagy tanulságos történeted? Oszd meg velem!

Csatlakozz hozzám a közösségi hálón keresztül is:

https://bit.ly/2ZTwiSs

https://bit.ly/322bmeq

Oszd meg Facebook-on!

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal is!