fbpx

Lakáshitel igénylés lépésről lépésre

Lakáshitel felvételekor az első gondolatot követően a megvalósulásig hosszú út vezet.  Legjobb esetben, a legpontosabb időzítés mellett is legalább 1 hónapig kell várnod, amíg az új otthonodat birtokba veheted. Mivel bizonyára Te sem foglalkozol napi szinten ingatlanok megvásárlásával, így fontos tisztában lenned a hitelfelvétel szakaszaival már a legelején. Tudatos hiteligénylőként a megfelelő információk birtokában sokkal nyugodtabban tudsz belevágni a kölcsönbe. 

Tanácsaink segítségével Te is magabiztosabban indulhatsz neki az új ingatlanod megvásárlásának.

1.    Az elhatározás

Minden nagy dolog egy kis lépéssel indul. Ez igaz a lakáshitel felvételére is, ahol nagyon fontos, hogy már a kérelem beadása előtt rendelkezz a leghasznosabb információkkal. Jó, ha tudod milyen lépésekkel jár az ingatlanvásárlás, milyen dokumentumok szükségesek a hitelkérelem elindításához, vagy azt, melyik bank nyújtja számodra a legkedvezőbb ajánlatot.

Úgy érzed kicsit bonyolultnak hangzik? Nyugodtan kérj támogatást egy hiteles szakértőtől, aki melletted lesz az első lépéstől az utolsóig. Segítséget kapsz ahhoz, hogy eligazodj a bankok különböző konstrukciói közt és megkapd a lehető legjobb hitelajánlatot.

2.    Előminősítés

A lakáshitel felvétel izgalmas része onnan indul be igazán, amikor sikerült megtalálnod a megfelelő ingatlant, szóban megegyeztél az eladóval. Mielőtt elmennél az adásvételi szerződést aláírni az ügyvédhez, nagyon fontos, hogy a kiválasztott bank készítsen egy előzetes hitelképesség vizsgálatot. Ez nem egyenlő a végleges banki jóváhagyással, azonban viszonylag pontos képet kapsz arról, hogy milyen lehetőségeid vannak a hitel összegét és a futamidőt tekintve.

A hitelek feltételei nagyon eltérőek is lehetnek, ezért érdemes kikérni egy tapasztalt tanácsadó véleményét, aki ismeri az egyes bankok követelményeit. Egy szakértő segítségedre lesz abban, hogy minél pontosabban meg tudd határozni meddig is nyújtózkodhatsz azzal a bizonyos takaróval. Tanácsait megfogadva biztos lehetsz abban, már elsőre ahhoz a bankhoz kerülsz, ahol számodra a legkedvezőbb feltételeket nyújtják. A tudatos bank választás eredményeként, kevesebb idegeskedés mellett, gyors és rugalmas ügyintézésben lesz részed. Egy profi szakértővel együttműködve nyugodt bízhatsz a sikeres hitelfelvételben.

3.    A hitelkérelem befogadása

Abban az esetben, ha minden tökéletesen egyezik, vételár, önerő, hiteltípus, akkor a következő lépés a hitelkérelem dokumentumainak összegyűjtése. Ezek előírása bankonként szintén változhat, de általánosságban elmondható, hogy minden esetben szükséges benyújtanod a személyes okmányokat, jövedelemigazolást, és adásvételi szerződést földhivatal által érkeztetve. Ezzel a lépéssel indul el a tényleges hitelbírálat, ahol ideális esetben a befogadás napját követő kb. 3 hét alatt kapsz végleges választ a döntés eredményéről.

A lakáshitel felvétele hosszabb folyamatot vesz igénybe, amelynek csak az első lépcsőfoka a teljes kérelem dokumentációjának beadása. A bírálat eredményét több tényező is befolyásolja, mint a fedezet, jövedelem, demográfiai jellemzők. Ezeket összesítve hozza meg a bank a döntését, amelyet szigorú kockázati feltételek mellett, az ügyfelek és saját érdeküket figyelembe véve határoznak meg.

4.    Értékbecslés

A hitel befogadását követően a bank azonnal megrendeli az értékbecslést, minden olyan ingatlanra, amelyek bevonásra kerülnek az ügyletbe. A kirendelt szakértő ilyenkor rövid időn belül felveszi a kapcsolatot az ingatlant bemutató személlyel, és megbeszélt időpontban felméri a lakást vagy házat. Az elkészült szakvéleményt általában az értékbecslés díjának megfizetését követően bocsájtja a bank rendelkezésére. Ezt az összeget a legtöbb hitelintézet a folyósítást követően visszatéríti az ügyfeleknek, pl. a Minősített Fogyasztóbarát Hitel igénylésekor is.

5.    Hitelbírálat és döntés

Jellemzően az értékbecslést követően kezdi el a bank egészében megvizsgálni a hitelkérelmet. Visszamenőleg megvizsgáljak a számla- és hitelmúltat, a Központi Hitelinformációs Rendszer és a jövedelmi adatok összevetésével megállapítják a ténylegesen felvehető hitel- és törlesztőrészlet összegét. Amennyiben ez kevesebb, mint az eredeti igénylésen szereplő összeg, vagy az ingatlan hitelbiztosítéki értéke kevesebb, mint az igényelni kívánt összeg, úgy a bank önerőemelést fog kérni. Általában ilyenkor az ügyfélnek magánokirati formában nyilatkoznia kell arról, hogy a kért módosításokat tudomásul veszi, és az önerő különbözetét megfizeti az eladó felé.

A fent leírt folyamatból is látszik, milyen apró és fontos részletekből áll össze a döntés. Egy tapasztalt szakértő tanácsait követve, a felmerülő kisebb-nagyobb akadályokat is egyszerűbben le tudod küzdeni, hiszen a cél a pozitív hitelbírálat.

6.    Szerződéskötéstől a folyósításig 

Amikor a bank úgy határoz, hogy neked ítéli a hitelt, a következő lépcsőben elindítja a szerződések megírását. Azért a többes szám, mert a jelzáloghitel esetén egy kölcsön- és egy zálogszerződést, illetve, ha támogatás is van az igénylésben, akkor azt is külön alá kell írni. A szerződéseket kötelező közjegyzői okiratba foglalni, az ehhez szükséges szervezési munkában a bankok is segítőkészek. Az ingatlanra terhelt jelzálogjogot be kell jelentened a földhivatal felé, és ennek széljegyre kerülését a folyósítást megelőzően le is ellenőrzik.

A hitelösszeg kiutalásának több feltétele van, amely hitelintézetekként változhat, de a legtöbb esetben a következőket kérik: aláírt szerződések, közjegyzői okirat, a jelzálogjog bejegyzése, lakásbiztosítás, letéti szerződés, önerő igazolás. Amikor a kért folyósítási dokumentáció benyújtása 100 % teljesült, a bank pár napon belül, kiutalja a hitel összegét az eladónak.

Hozd ki Te is a legtöbbet a hiteligénylésből! Keress meg nyugodtan, és elkészítem a legjobb, személyre szabott ajánlatot!

Maradtak benned kérdések? Szeretnél még több segítséget kapni? Van egy jó tapasztalatod vagy tanulságos történeted? Oszd meg velem!

Csatlakozz hozzám a közösségi hálón keresztül is:

https://bit.ly/2ZTwiSs

https://bit.ly/322bmeq

Oszd meg Facebook-on!

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal is!